HOVEDSIDEN
OM KLUBBEN
KLUBBMØTER
AKTIVITETER
FLYPLASSEN
TERMINLISTE
KLUBBSTYRET
SKRAPHANDEL
ARKIVROM
 
 
ADMIN
 

VINGTORS KLUBBFLY


ANGEL S


AVISTAR 40


ANGEL S fra SEBART

Takket være et betydelig tilskudd fra Idrettens samarbeidsutvalg avdeling Nordstrand, fikk klubben anledning til å handle inn en helt ny treningsmodell til bruk for opplæring. Det er et komplett sett som er kjøpt inn, fly, motor, fartsregulator, batterier samt fjernstyring.

Audun Thinn tok på seg ansvaret for å montere det hele sammen, oppbevare og vedlikeholde utstyret. Klubben ønsker å dokumentere livet til treningsflyet på disse sidene.

16/06-2012: Trening med Angel S

Av: Tom Roy Simenstad

Instruktør: Tore Jemtegaard
Elev: Tom Roy Simenstad

2 treningsturer i kraftig vind som blåste langs banen.

Daglig inspeksjon ble gjennomført av instruktør og elev i fellesskap og modellen godkjent. Trimmene på elevsenderen ble korrigert slik at nøytral ble likt på trener- og elev-sender. Minner om at høyre balanserortrim er på vriknottten på toppen av senderen.

Instruktøren utførte både avganger og landinger for sikkerhets skyld i den kraftige vinden.

Første tur ble det trent på loop og roll samt å fly rett - ikke i bue rundt meg - og korrigere plasseringen i forhold til vinden.

Andre tur ble det trent på bruk av sideror i loopene og Sport 07 programmet ble gjennomført i sin helhet 2 ganger. Eleven klarte ikke å holde konsentrasjonen, så denne turen ble avsluttet før timeren i senderen varslet at tiden var ute.

Ved lading av batteriene hjemme etterpå kunne jeg konstatere at batteri 1 var ladet ut til ca 15% og batteri 2 til ca 25%. Dette er litt for dyp ut lading for maks levetid, så jeg anbefaler at flytiden og timeren på senderen settes ned fra 10 minutter til 8 minutter..

07/06-2012: Flere tar A-bevis på Angelen

Av: Tor Andreassen

En fin dag på stripa i dag. Fikk gjennom fem stolte karer med A-Bevis. Flotte forhold og en fin gjennomføring av Thore. Takk til Kay var til god hjelp.

 

Einar Aasen og Tore Tandberg benyttet klubbflyet
og klarte kravet til A-bevis med god margin. -->

05/06-2012: Angel benyttet for A-bevisprøve

Av: Tore Jemtegaard

På siste klubbmøte før sommeren, gikk to ganger Knut opp til A-bevis prøve. Knut Aker med lånt klubbfly og Knut Bråten med sin nye og flotte Accipiter modell.
Gratulerer til begge!

19/05-2012: Angel brukt på Vårspretten

Ved Tore Jemtegaard

Tok med Angelen ut 19. mai på klubbens stevne Vårspretten. Her var det heller dårlig fremmøte, kun tre deltakere på to fly! Alle var vinnere denne dagen.- Vi fløy Sport og Per Gundersen fløy best med sin skala acromodell, mens Arnfinn Li og Tore Jemtegaard delte strømmen på Angelen. Ellers supre forhold. Ble en fin dag på flyplassen. Ingen uhell.

 

06/05-2012: Luftetur på Acroweekend

Av: Tore Jemtegaard

Angelen har overvintret hos Tore og ble med ut 6. mai på Acrotrening på klubbplassen. Blåste litt mye, men fikk trimmet rorene slik at flyet fikk litt bedre rorharmoni.

Fly og batterier er i god stand.

01/09-2011: Diverse vedlikehold

Av: Tom Roy Simenstad

Tok av understellet på Angel S i kveld og rettet det opp (slik at det blir litt høyere). Understellet var veldig mykt, det flater nok ut igjen i første landinga. Limte sprekkene i balsa-fairingene med tynn CA. Oppdaget at det manglet en hjulstopper på venstre hjulet, hjulkåpa hindret at hjulet falt av.

Nå skal den være flyklar. Sjekk klaringen mellom propell og gulv. Neste test blir vel på Vingtors klubbmøte 6. september.

17/08-2011: Utsjekk på Angel med buddybox

Elev: Tom Roy Simenstad
Trener: Tore Jemtegaard

Tom Roy hentet komplett fly med tre batterier pluss to Futaba sendere hos Audun. Det var ingen bok med sender nummer to så vi slet litt med å få buddybox systemet til å snakke sammen. Til slutt fant vi ut av det og fikk justert rorene slik at de hadde samme utslag på begge senderne.

Så ble rekkevidde testet og funnet i orden. Endelig klar for take-off..

Angelen flyr som en drøm selv om jeg mener diverse justeringer må til før den blir helt perfekt. Den har for det første alt for mye utslag på balanserorene, dessuten er den for fortung. Det med utslag kan lett fikses på ved å flytte linken på balanserorsservoene inn to hull på servoenes rorhorn. Tyngdepunktet kan bli bedre ved å legge batteriet lenger bak i batterirommet. Mulig batterifestet må modifiseres.

Tom Roy gjorde seg godt kjent med modellen før han forsøkte seg på enkeltøvelser i Sport programmet. Immelmann, roll, stallturn, ryggflyging var noe av det vi trente på. -->

Siden dette var de første turene med nytt og ukjent fly, ga vi oss etter å ha fløyet tom to batterier. Og jammen varte de ikke godt over 10. minutter begge to.

Alt i alt ble det en vellykket testflyging. Buddybox systemet fungerte bra, og elev og lærer koste oss med de gode ytelsene til Angel klubbflyet. Dette ga mersmak.

Tore Jemtegaard 

11/04-2010: Vellykket jomfrutur

Her kommer bilder av skoleflyet etter vellykket jomfrutur.

Modellen tok av helt ukritisk, og med valgt CG (iht instruksjonsbok) trengte jeg kun 2 knepp på høyderor. 3 knepp på balanseror og 5 knepp på sideror måtte også til for å få modellen til å fly tilsynelatende rett i "straight & level".

Jeg hadde ikke satt opp ror utslag osv iht instruksjonsboka, så disse var i meste laget. (Bedre det på en jomfrutur der mye rart kan finne sted...).

Det ble 4-5 runder i passe høyde for å trimme. Vertikalen ble også testet, og der imponerte modellen! Elektro er litt moro da må jeg innrømme... På vei nedover fant jeg fort ut at det må til en del negativ høyderorstrim på "tomgang" for å få rette linjer. Det er mye fin-trimming igjen, så jeg tør ikke trekke noen for stor konklusjon enda. Det virket i alle fall som modellen tracket fint, og den var meget lettfløyet. Landingen gikk og som en drøm.

Grunnen til den korte flighten var en kjempe-glitch (modellen kastet seg rundt på rygg og logret noe voldsomt). Jeg kuttet da motor og fløy rolig inn og landet..

Hva grunnen var kan det spekuleres i, men jeg brukte BEC til mottaker, og dette er kanskje ikke så lurt med så store batterier?? Kanskje det hadde vært bedre med en separat mottakerpakke.

Men nå er det bestilt ny skoleradio på 2,4GHz, så da tror jeg dette problemet er historie!

Audun Thinn

02/12-2009: Nå er flyet ferdig!

Sammendrag av monteringen: Dette er en av de aller beste ARF'ene jeg har montert, og hele jobben ble unnagjort på ca.4-5 kvelder (à ca.2-2,5t/kveld). Det meste av hardware var tipp-topp, og alt passet tilnærmet perfekt. Til og med motoren var bare å skru rett på, da det var ferdige hull med islagsmuttere tilpasset valgte motor! Jeg synes kablene fra ESC'en til batteri var litt snaue, noe som begrenset plasseringen av denne noe. Dette var i og for seg ikke noe problem, bare en observasjon...
De eneste negative punktene under hele monteringen:
  • Cowling var noe kort, og rødfargen stemmer ikke med betrekningen
  • Sidetrekket på cowlingen er ikke likt sidetrekket på torpedoveggen
  • Utkappet til stab ver noe større en selve staben, så her fylte jeg inn med Epoxy/microbaloons blanding. Jeg la til litt farge i blandingen slik at "reparasjonen" ikke skulle synes.
  • Jeg er ingen stor fan av link-typen som er benyttet på servohornene, men med litt flatpussing av stag og Locktite tror jeg det skal gå bra.
  • Instruksjonsboka mener ei Velcro (borrelås)-stripe under batteriet er nok sikring... Jeg la på en ekstra Velcro stropp rundt i tillegg.
  • Platene til understellet (Side Force Generators eller noe annet fancy....) passet ikke riktig vei... Så jeg slang de på andre veien! Leggene er tilsynelatende rette, så jeg tror ikke disse er satt på feil..?
  • Alle rorhorn (og hengsler) skulle limes med CA. Jeg vet ikke helt om jeg er komfortabel med dette, men kommer til å la det være slik foreløpig. Ramler de av in-flight får vi heller lime de med Epoxy...

Audun Thinn


Tilpassing av spinner mot cowling (gikk med litt tid for å få dekoren riktig i tillegg til spinner-tilpasning).

Antenne med beskyttelse

Antennen tapes på undersiden

Propellen var ikke helt i balanse!

...Puss puss så får du en ?


Mye bedre!


ESC med kjøleelement i friluft. Lange kabler fra motor, men korte kabler til batteri?

Signal fra ESC, batteritilkobling, samt medfølgende batterisikring (Velcro)

Skjøtekabler til bal.ror limt fast i skroget for enklere montering. Vi bruker synth-mottaker, så kom med din egen sender, så setter vi modellen opp på den!

Klistremerker settes på og... Ferdig!

26.11-2009: Flyet bygges og utstyr monteres


Det er ikke lenge til jeg er ferdig, da dette var et utrolig enkelt fly å sette sammen!

Det er mitt første "skikkelige" elektro-fly jeg monterer, så noen av løsningene er sikkert gjenstand for kritikk.

Av ting jeg har gjort som ikke sto i instruksjonsboka er stort sett å bruke Locktite på alle maskinskruer samt å lage spor i alle stag som festes med låseskrue (på servohorn for høyderor og balanseror). Stort sett ALT ellers er gjort slavisk etter boka. Dette for å kunne vise elever hvordan flyet ser ut "ut av esken". Noen av løsningene ville jeg nok ikke valgt selv, men det bør fungere!

Jeg handlet nye "heavy duty" servohorn da disse ikke vrir seg slik de originale!

Videre er batterikontakter skiftet ut og ladekabel produsert. Ikke lenge igjen til jomfrutur.

Audun Thinn


Siderorsservo er på plass og vaier er montert.

Flyskroget

Vairene kommer ut på hver side av kroppen.

Høyderorservoen er montert i halen.

Luftehull for å slippe ut varmen fra batteriene.

3,7 At 6 cellers Lipo batteri skal gi nok krefter.

Null oljesøl med elektromotor i snuta.

God plass til Graupnermottakeren.

Batterikontaktene skiftes ut.

Regulator og motor koblet sammen.

Tilpasning av høyderorsstag.

Kutter i riktig lengde.

Har på Loctite for sikkerhetsskyld.

Servoarmene byttes ut med en sterkere type.

Loctite er en god forsikring på skruer og muttere.
[Gå til toppen av siden] [Gå til Hovedsiden]

VINGTOR RC CLUB

For kontakt, se link til STYRET
WEB master: Tore Jemtegaard.